FILMEZZUNK.HU
Filmezés és mozi – avagy állások és munkák a filmiparban, médiában

Filmezés és mozi – avagy állások és munkák a filmiparban, médiában

7

Filmezés és mozi – avagy állások és munkák a filmiparban, médiában

A filmek varázslatos világa rengeteg embert vonz szerte a világon – nem is véletlenül. Persze nem ugyanaz, ha esténként megnézünk valamit, vagy ha egyébként napról napra Christopher Nolan nyomdokaiba próbálunk lépni. A filmiparban pedig az a jó, hogy többféle beállítottságú ember is megtalálhatja a számításait, hiszen itt a művészet, a technológia és a kreativitás találkoznak egymással.

Állások a mozikban: a vetítőgéptől a marketingig

Nézzük például a mozikat, ahol számos pozícióban dolgozhatunk. Lehetünk fent a vetítőknél, vagy épp jegykezelők, pénztárosok, büfések is. A mozik marketingesei és PR-szakemberei is óriási szerepet töltenek be a filmek népszerűsítésében. Ilyen munkalehetőségekre pedig vidéken is jó eséllyel lecsaphatunk, hiszen a film és a mozi már tényleg szinte mindenhol ott van. Kecskeméten is több mozit, oktatási és gyakorlati lehetőséget találhatunk – az aktuálisan meghirdetett pozíciókra pedig gyorsan és könnyen jelentkezhetünk online is, a Kecskemetallas.hu felületén.

Hogyan tehetünk szert filmes karrierre?

A filmek nemcsak a sztárokról, sőt még csak nem is a producerekről szólnak egy az egyben, hanem azokról a kreatív szakemberekről is, akik a háttérben dolgoznak, és a nézők sosem látják őket, alig hallanak róluk, mégis a megvalósítás tökéletessége az ő munkájuk gyümölcse sok ízben. Aki belépne ebbe a környezetbe, annak a modern filmes technikák, a televíziós műsorkészítés, a kommunikációs és média trükkök egyaránt fontos készségek és kompetenciák. Érdemes továbbá a lehető legtöbb gyakorlati tudást is felszedni, hiszen olykor a kisebb projektektől indul be igazán a karrier.

Azt se felejtsük el, hogy az online világban ma már újabb és újabb lehetőségek is felmerülnek. Készíthetünk saját videókat, csatornát, akár teszt jelleggel is, gyakorlás céljából. Nem kell a következő influenszernek lenni, de sok olyan praktikát és trükköt elleshetünk, melyek nagyobb volumenű projekteknél is hasznosak lehetnek majd.

Filmezés, mint szenvedély, hivatás és karrier

A filmek világa tehát tele van lehetőségekkel mindazok számára, akik szeretnék kamatoztatni kreativitásukat, szakmai tudásukat és mély elhivatottsággal rendelkeznek. Számos pozícióban megtalálhatjuk a számításainkat – ha nem is mi készítjük el a következő Oppenheimer mesterművet, lehet épp mi leszünk azok, akik a hangot, az effekteket, a képi megvalósítást biztosítják. De ezért sokat is kell tenni, belefektetett idő, munka és energia nélkül pedig nem fog menni!


Article Tags: ·