FILMEZZUNK.HU
Így néz ki napjainkban, 45 évvel a bemutató után az Indul a bakterház forgatási helyszíne

Így néz ki napjainkban, 45 évvel a bemutató után az Indul a bakterház forgatási helyszíne

5492

Így néz ki napjainkban, 45 évvel a bemutató után az Indul a bakterház forgatási helyszíne

Az Indul a bakterház című kultikus magyar film forgatási helyszíne ma már alig emlékeztet arra a vidám, nyüzsgő környezetre, amelyet a filmvásznon láthattunk. A Szalkszentmárton és Dunavecse között egykor működő csabonyi vasúti megálló, amely a film központi helyszínéül szolgált, mára az enyészet martalékává vált. A valaha forgalmas sínpárt benőtte a gaz, az egykori bakterház pedig már csak az emlékezetünkben él, hiszen a forgatás során megsemmisült tetőszerkezete miatt lebontották. Ez a szomorú látvány éles kontrasztban áll azzal a vidám hangulattal, amelyet a film a mai napig sugároz nézőinek.

Indul a bakterház (1979)

Olvasztó Imre, az Indul a bakterház című legendás magyar alkotásban

Az Indul a bakterház 1979-es bemutatója óta generációk kedvence lett, köszönhetően a zseniális színészi alakításoknak és a felejthetetlen karaktereknek. Pécsi Ildikó Böbe szerepében, Haumann Péter Patás alakítása, valamint az Olvasztó Imre által életre keltett Bendegúz mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a film az egyik legemlékezetesebb magyar alkotássá váljon. Mihályfy Sándor rendezése, amely Rideg Sándor könyve alapján készült, olyan mélyen beivódott a magyar kultúrába, hogy szállóigéi a mai napig részei a hétköznapi beszédnek. A film népszerűsége mit sem csökkent az elmúlt 45 év alatt, talán éppen azért, mert humorával és karaktereivel olyan közel áll a magyar néplélekhez. Itt forgatták a legendás magyar filmet:

Bár a bakterház már nem áll, a helyszín még mindig felkereshető a film rajongói számára. Egy rövid gyalogtúra után bárki eljuthat a egykori forgatási helyszínre, ahol a romos épületek között még felfedezhetők az egykori élet nyomai. A bakterház mögötti omladozó épületben még mindig megtalálhatók régi bútorok és használati tárgyak, bár maga az épület teljesen lakhatatlan állapotban van. Fontos megjegyezni, hogy a film belső jeleneteit nem itt, hanem az ócsai falumúzeumban forgatták, így a helyszínen látható szobabelsők valószínűleg nem szerepeltek a filmben. Az egykori forgatási helyszín mai állapota, bár szomorú látványt nyújt, mégis emlékeztet bennünket arra, hogy milyen maradandó értéket teremtett a magyar filmművészet ezzel az alkotással.

58 éves lenne az Indul a Bakterház Regős Bendegúza – Olvasztó Imre élete sajnos tragikus véget ért


Article Tags: · · · ·