FILMEZZUNK.HU
A tökéletes filmtrükk nyomában - Hogyan készült Harvey Dent arca? - Aaron Eckhart

A tökéletes filmtrükk nyomában – Hogyan készült Harvey Dent arca?

35

A tökéletes filmtrükk nyomában – Hogyan készült Harvey Dent arca?

A sötét lovagot Christopher Nolan rendezte testvérével, Jonathannal, közösen írt forgatókönyv alapján, ami 2008-ban került bemutatásra. A film a 2005-ös Batman: Kezdődik! folytatása, és a Sötét lovag-trilógia második része. A film történetében Batman, James Gordon rendőr hadnagy és Harvey Dent körzeti ügyész szövetséget köt a Gotham City szervezett bűnözésének felszámolására, ám erőfeszítéseiket kisiklatja egy anarchista ötletgazda, Joker beavatkozása. Fontos megjegyezni, hogy ebben a filmben kimagasló sikert aratott Heath Ledger, aki Joker bőrébe bújva élete legjobb alakítását nyújtotta, és a film központi karakterévé vált, így viszont alul értékelődött, és háttérbe szorult egy másik fontos szereplő, Harvey Dent története, akit a nagysikerű Aaron Eckhart formált meg.

A tökéletes filmtrükk nyomában - Hogyan készült Harvey Dent arca? - Aaron Eckhart

Harveyt úgy ismerhettük meg, mint Gotham City kerületi ügyészét, akit Gotham „Fehér lovagjaként” ünnepeltek. Ő az a fajta ember, aki betartja és tiszteli a törvényt, de támogatja Batman munkásságát, aki megvalósítja azt, amit a rendszer nem tud véghezvinni. Christopher Harvey Dent, a jó ember gonosszá lett történetét akarta bemutatni, amit Aaron Eckhart remekül megvalósított. Eckhart feladata egy szimpatikus Harvey Dent létrehozása volt, aki nagy tekintélyű közszereplő volt, erős erkölcsi iránytűvel, de a tragikus események arra kényszerítették, hogy megkérdőjelezze a törvény korlátait. „Vagy hősként halsz meg, vagy addig élsz, míg magad is gonosszá változol.” jelmondata végül teljesen átformálta őt, mivel a szerep megkövetelte, hogy a fényből a sötétségbe taszítódjon. Így Harvey inkább volt tragikus hős, mint gazember, Aaron alakítása pedig egyszerűen fenomenális volt.

A tökéletes filmtrükk nyomában - Hogyan készült Harvey Dent arca? - Aaron Eckhart

Christopher Nolannek volt egy elképzelése Harvey Dent „Kétarc”-ának megalkotásával kapcsolatban. Az elején ugyanis hallani sem akart a CGI és hasonló speciális effektusok bevonásáról. Az eredeti terve az volt, hogy Dent arcának sérült felét simán kisminkelik, amit ki is próbáltak, de Christophernek nem tetszett a végeredmény. Magát a roncsolódott arc ötletét végül Julian Murray szobrász fejlesztette ki, aki tanulmányozta a Batman: Az animációs sorozat (1992–1995) részleteit. Ezekből nyert ihletet olyan kulcsfontosságú részletekbe, mint a szabadon maradó szem és a fogak. Az volt a lényeg, hogy a végeredmény erős vizuális hatást keltsen anélkül, hogy az arc túlságosan visszataszító legyen. A csapat meggyőzte az írót/rendezőt, hogyha tökéletes arcot akar létrehozni, akkor muszáj lesz a CGI-hoz nyúlni. Nolan a gyakorlati hatásokat részesítette előnyben, de elfogadta, hogy CGI nélkül nem valósíthatják meg a tervét. A megégett, sebes, elhalt bőrt, illetve az inakat és a kilátszó fogsort technológiailag úgy érték el, hogy egy 3D-s számítógépes grafikát alkalmaztak. Először lesminkelték az adott arcrészt, majd spéci protéziseket helyeztek el rajta, végül a CGI képes volt eltávolította az arc egyes elemeit.

A tökéletes filmtrükk nyomában - Hogyan készült Harvey Dent arca? - Aaron Eckhart

Murray Eckhart volt az, aki elkészítette a fej makettjét a tökéletes dizájn kidolgozása érdekében. Összesen 120 különböző kétarcú fejet fejlesztett ki, amelyeket mind Eckhart arcához illesztettek, és minden egyes képkockát külön kellett lefesteni, hogy a két oldal végül teljesen passzoljon. A sminkcsapat egyedi kopasz félkoponyákat készített, hogy elrejtsék Eckhart haját az égett oldalon. A koponyaformákat minden forgatási napon formába sütötték, és körülbelül egy órát vett igénybe az elkészítése, amiből fél óra volt csak a haj elkészítése, illetve még fél óra a smink és markerek felvitele. Eckhart fekete-fehér markerek sorozatát viselte az arca bal oldalán. A CGI segítségével átrendezték a csontok, az izmok és az ízületek helyzetét, hogy a karakter még drámaibbnak tűnjön. Az arcmozgások számítógépes nyomon követésével és a vizuális effektusok segítségével végül létrejött a „Kétarc”. Érdekesség, hogy Harvey Dent bal szemét, amit szinte teljes egészében láthattunk, úgy készült, hogy a karaktert megformáló Aaron egy látszólag valódi szemet kapott a CGI segítségével, de a színész pupilláját a mozgásrögzítés miatt megtartották. Nolan azt akarta, hogy a végeredmény teljesen valódinak tűnjön, ami valljuk be, jobban nem is sikerülhetett volna.

//Cornelius//

Ti láttátok már azt a videoklipet, amiben a jóképű Aaron Eckhart szerepel?


Article Tags: · · · ·