FILMEZZUNK.HU
Az elmúlt 20 év legjobb sport filmjeinek rangsorolása

Az elmúlt 20 év legjobb sport filmjeinek rangsorolása

9

Az elmúlt 20 év legjobb sport filmjeinek rangsorolása

A legjobb sportfilmek vagy versenyautós filmek különlegessége, hogy inspirálnak, szórakoztatnak és kapcsolatot teremtenek a nézőkkel, legyen szó győzelemről, izgalmakról, a vereségről vagy egy sportoló személyes küzdelmeiről. Az elmúlt 20 évben rengeteg olyan sportfilmet alkottak meg, amelyek nemcsak nagyszerű történeteket mesélnek el, hanem rengeteget tanulhatunk is belőlük, amit aztán az életünkben gyakorolhatunk. Ebben a cikkben olyan filmeket rangsorolunk és értékelünk, amelyek igen nagy elismeréseket kaptak a nézőktől és szakértőktől is.

Az értékelés műfaját egyébként nem csak a filmek terén láthatjuk, hiszen minden iparban megtalálható, például a sportfogadásban is. Az olyan értékelő oldalak, mint a MightyTips segít abban, hogy el tudjuk dönteni, hogy mely bukmékerre éri meg regisztrálni. Ugyanígy, a filmek értékelői is segítenek abban, hogy eldönthessük, melyik tetszik a legjobban.

Mik az elmúlt 20 év legjobb sportról szóló filmjei?

  • Pénzcsináló (2011)
  • Creed
  • A szív bajnokai
  • Én, Tonya
  • Warrior, a végső menet
  • Carter edző

Pénzcsináló (2011)

A Pénzcsináló a baseball-ról szól, amely egy érdekes történetet mesél el az innovációról. A Bennett Miller által rendezett filmben Brad Pitt és Jonah Hill a főszereplő, amely Billy Beane, az Oakland Athletics általános menedzserének igaz történetét mutatja be. Ő volt az, aki forradalmasította a baseballt, és egy versenyképes csapatot épített az adatelemzés segítségével, igaz akkor még korlátozott költségvetésből tette mindezt.

Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

Egy érdekesség a Pénzcsináló filmről:

A Pénzcsinálót nem csak a kritikusok ismerték el, hanem a filmvásznon kívül is hatással volt a sportra. A filmben bemutatott, analitikára épülő irányítása a csapatnak a baseball-on kívül más sportokat is megváltoztatott, például a kosárlabdára és a labdarúgásra is hatással volt.

Michael Lewis is nyilatkozott a Pénzcsináló című filmről, ő volt az, aki az eredeti könyvet megírta: “A történet többről szólt, mint pusztán a baseball; arról szólt, hogy megkérdőjelezzük a hagyományos bölcsességet, és értéket találjunk ott, ahol mások nem látják.”

Creed

A Creed egy 2015-ös film, ami a klasszikus Rocky-sorozat spin-offja. A Ryan Coogler által rendezett filmben Michael B. Jordan játssza a főszerepet Adonis Creed-ként, Apollo Creed fiaként. Az új sport film a saját örökségünkért folytatott küzdelemről és a személyes változásokról szól. Sylvester Stallone ismét Rocky Balboát alakítja, ezúttal azonban mentorként játszik, és sokak elmondása szerint ez az egyik legőszintébb és legszívhezszólóbb alakítása a színésznek.

Filmajánló a hétvégére – 2016. október 1-2.

A szív bajnokai

A Szív bajnokai című filmet, amelyet 2009-ben rendeztek talán sokan ismerik, hiszen az egyik legfelkapottabb film volt jó pár évig a megjelenése után, emellett rengeteg díjat is nyertek a benne alakító színészek. A főszerepet az Oscar-díjas Sandra Bullock játssza (Leigh Anne Tuohy), aki szárnyai alá veszi Oher-t, és segít neki, hogy a problémás családi hátteréből kiszakadjon és valódi futballsztár váljon belőle.

Sandra Bullock - A szív bajnokai

A film rendkívül szívmelengető történetet mesél el a kedvességről, a lehetőségekről, amiket fontos megragadni és a mentorálás óriási hatásáról. Az történet azt is bemutatja, hogy a sport milyen módon változtathat meg embereket és azok életét. Bár Oher történetének bizonyos részei vitát váltottak ki néhányak között, a filmet mai napig rengetegen újranézik.

Én, Tonya

Az ‘Én, Tonya’ egy dark komédia, ami elég részletesen nyújt bepillantást a Tonya Hardingot érintő híres műkorcsolya-botrányba. Margot Robbie elismeréseket kapott a hiteles alakításáért, mint Harding. A színésznő jól ábrázolta a meg nem értett sportolónőt, akinek a magánélete és családi háttere sem volt a legtökéletesebb. A filmben a sporttörténelem egyik legnagyobb vitáját láthatjuk egyedi stílusban, amely interjúkkal és drámákkal teli, valamint új nézőpontból világítja meg a történetet.

Én, Tonya (I, Tonya, 2017) - Előzetes

Warrior, a végső menet

A Warrior című filmet 2011-ben rendezték meg, amely egy harcművészeti dráma, így magas helyen áll a sport filmek értékelési listájában. A filmben Tom Hardy és Joel Edgerton játszik főszerepet, ami két testvér problémás kapcsolatát tárja fel, miközben egy MMA-ringben versenyeznek egymással. A film a család, a megbocsátás és a személyes küzdelmek témáit járja körül, amelyben rengeteg intenzív harcjelenetet és drámai pillanatokat nézhetünk meg.

A végső menet (Warrior, 2011)

Carter edző

Végezetül Samuel L. Jackson egyik leghíresebb filmjét hoztuk el, amelyben Ken Cartert alakítja, a középiskolai kosárlabda edzőt. A ‘Carter edző’ című filmben Ken Carter azzal kerül a címlapokra, hogy a gyenge tanulmányi teljesítménye miatt kispadra ülteti a csapatát. A film elsősorban a fegyelemről, nevelésről és a sport szerepéről szól a fiatalok életében.

Carter edző (Coach Carter, 2005)

A Carter edző című film készítéséről egy dokumentumfilmet is csináltak, amiben Ken Carter maga is reflektált arra, hogy a film hogyan ábrázolja az ő történetét: “Ez a történet a fegyelemről, a tiszteletről és az oktatásról szól. Nem csak a kosárlabdáról szól, hanem az életről is.”

Összefoglalás

Az elmúlt 20 év jó volt arra, hogy az egyre modernebb technológiát kihasználjuk, és az alkotók zseniális sport filmeket készítsenek. Ezek a sport filmek igaz történetek alapján készültek, amik összességében inspirációval, izgalmas jelenetekkel és drámai pillanatokkal gazdagítja az életünket. Aladár Kollár vélemény: “Az fenti filmek emlékeztetnek minket arra, hogy a sport igazi ereje nem csak a versenyben rejlik, hanem a történetekben is.”


Article Tags: · · · · · · · ·