FILMEZZUNK.HU

Nem mindennapi történet – Peter Falk üvegszemével tanított móresre egy bírót

121

Nem mindennapi történet – Peter Falk üvegszemével tanított móresre egy bírót

A legendás Peter Falk, Columbo karakterével lopta be magát a nézők szívébe. Ő volt a világ egyik legszerethetőbb zsarufigurája, aki 13 évadon, 35 éven keresztül és 69 részen át tette hűvösre ravasz észjárásával a gyilkosokat. A nagysikerű Peter Michael Falk 1927. szeptember 16-án látta meg a napvilágot New Yorkban, ám felmenői között találunk lengyel, cseh, orosz és magyar gyökereket is, ugyanis anyai nagyapja, Hochhauser Péter hazánkban, Bártfán született. Peter mindössze hároméves volt, amikor egy súlyos betegséget, egy rosszindulatú daganatot, a retinoblasztómát (ideghártya-daganat) diagnosztizálták nála, ami miatt kioperálták a jobb szemét, és helyébe egy kivehető üvegszemet kapott.

Nem mindennapi történet - Peter Falk üvegszemével tanított móresre egy bírót

Falk úgy érezte, hogy üvegszeme, és ezzel jellegzetes tekintete miatt nem kell, hogy kisebbségi érzése legyen, sőt, néha megengedett magának egy kis tréfát is. Egyik interjújában el is mesélt egy történetet:

„Gimnazistaként sokat baseballoztam, és amikor egyszer kiállítottak valami mondvacsinált szabálytalanságért, kivettem az üvegszemem, a játékvezető kezébe nyomtam, és közöltem vele, hogy neked nagyobb szükséged van rá, mint nekem.”

Az érettségi után jelentkezett a hadseregbe. Hiányzó szeme miatt elutasították, ezért az Egyesült Államok Kereskedelmi Tengerészetéhez csatlakozott, ahol szakácsként szolgált az USA kereskedelmi flottájánál. Ezután egyetemre ment, ahol 1951-ben irodalomból és politikatudományból diplomázott, majd köztisztviselőnek tanult.

Nem mindennapi történet - Peter Falk üvegszemével tanított móresre egy bírót

Megpályázott egy állást a CIA-nál, de oda nem vették fel. Egy ideig gazdasági elemzőként dolgozott. Ezután kezdett bele a színészkedésbe. Karrierjét egy apró teátrumban kezdte, és hamar kiderült, hogy erre a munkára született. Sajnálatos módon szeme miatt itt is érték diszkriminatív megnyilvánulások. A Columbia Pictures igazgatója egy casting során ezekkel a szavakkal utasította el Falk jelentkezését egy szerepre: „Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok!” A kezdeti nehézségek után termékeny színpadi és filmes karriert tudhat maga mögött olyan filmekkel, mint az Egy hatás alatt álló nő, Meghívás egy gyilkos vacsorára, Sittmentes Új Évet!, vagy a Bohókás nyomozás, de kétség kívül a Columbo című krimisorozat hozta meg számára a világsikert, amit Amerikában 1971 és 1978 között sugároztak, hazánkban pedig máig vetítik. Peter Falk 2011. június 23-án hunyt el, aki mindannyiunk kedvenc hadnagyaként öt Emmy-díjat nyert Columbo szerepével.

//Cornelius//

Peter Falk büszke volt magyar származására – Nagypapája ebben a magyar városban született


Article Tags: · ·