FILMEZZUNK.HU
Meghalt Pathó István, a legendás magyar szinkronhang

Meghalt Pathó István, a legendás magyar szinkronhang

396

Meghalt Pathó István, a legendás magyar szinkronhang

Mély fájdalommal kell leírnunk, hogy 89 éves korában elhunyt Pathó István, a magyar színművészet és szinkronizálás kiemelkedő alakja. A Jászai Mari-díjas színész több évtizedes pályafutása során számos emlékezetes alakítást nyújtott a színpadon és a filmvásznon egyaránt, de talán mégis a szinkronszínészként végzett munkája tette igazán ismertté a nagyközönség előtt. Pathó neve örökre összeforrt a Vízipók-csodapók című rajzfilmsorozat címszereplőjével, amelyet az 1975 és 1985 között készült negyven epizód során szólaltatott meg. A rajzfilm generációk kedvencévé vált, Pathó karakteres és meleg hangja pedig különleges élményt nyújtott minden néző számára.

Meghalt Pathó István, a legendás magyar szinkronhang

Pathó István 1935. július 25-én született az ököritófülpösi kis faluban, és eredetileg egészen más pályára készült. Tanulmányait a Mezőgazdasági Akadémián végezte, ahol 1956-ban diplomázott. Azonban hamarosan a színpad varázsa rabul ejtette, és ugyanebben az évben Téri Árpád szerződtette a debreceni Csokonai Színházhoz. Pathó karrierje innen meredeken ívelt felfelé; először az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz, majd a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött, hogy később a Kecskeméti Katona József Színházban folytassa pályáját. 1965-től a Nemzeti Színház tagjaként tevékenykedett, ahol jelentős szerepeket kapott, és a magyar színházi élet meghatározó alakjává vált.

A 2000-es években Pathó István a Pesti Magyar Színházban játszott, ahol még idős korában is aktívan részt vett a társulat munkájában. Színészi tehetségét és elkötelezettségét számos díjjal ismerték el, de legnagyobb elismerését talán a közönség szeretetében találta meg. Pathó István öröksége tovább él színpadi és szinkronművészi munkásságában, mely generációkon átívelő hatással volt a magyar kultúrára. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Magyarország 10 kedvenc rajzfilmsorozata

(Via 24.hu)


Article Tags: · · ·