FILMEZZUNK.HU
Berobbant a Gladiátor 2 első, akcióval teli előzetese!

Hatalmas botrány alakult ki a Gladiátor II előzetese miatt

1493

Hatalmas botrány alakult ki a Gladiátor II előzetese miatt

Immár hagyomány, hogy egy filmnek már az előzetesét is ízekre szedik, és messzemenő következtetéseket vonnak le a jóval később látható produkcióval kapcsolatban. Az iflscience.com portál komolyra vette a figurát, és történész szakértőket kérdezett meg, első pillantásra mennyire tűnik hitelesnek Ridley Scott legújabb nagyszabású opusza, a Gladiátor II, amely az első rész története után negyedszázaddal később szövi tovább az események fonalát. Az érdeklődés azért tűnt jogosnak, mert az angol rendező-producer nem mindig sínylődik a szikár tények rabigájában, kosztümös filmjeiben kedve szerint alakítja a történelmet és ábrázolja a valóban élt karaktereket. Az iflscience.com a Bad Ancient (kb. félreértelmezett antikvitás) című tényellenőrző portál történész szakértőit kérdezte meg, akik évek óta csekkolják az ókorral kapcsolatos állításokat, kijavítva a hibákat.

A szakértőknek komoly bajuk nem volt a Gladiátor II világával, inkább apróságokra hívták fel a figyelmet. Például hiányolták az előzetesből, hogy alig láthatunk félmeztelen gladiátorokat, holott a testpáncél nem volt általános az arénában. Azt is tudni lehet, hogy a pajzsot nem passzívan tartották maguk elé, hanem második fegyverként nagyokat csapkodtak vele, ami hatékony harcmodornak bizonyult, és látványos volta miatt a hátsó sorokban szurkoló kisebb pénzű nézők szórakoztatását is szolgálta. Szintén érdemes megjegyezni, hogy a szakértők szerint a gladiátorok zöme nem szálkásán kigyúrt testépítő volt, ahogyan ma Hollywoodban elképzelik, hanem testesebb, nagyobb darab harcos, ez biztosította a kellő testi erőt és az impozáns látványt. A húsosabb testen ejtett sebek ráadásul látványosabbak voltak, és a felszíni sérülések gyorsabban gyógyultak, mert nem közvetlenül az izomba, ínakba vágtak bele.

Az előzetesből nem derül ki, de ha a filmben esetleg majd ürücombot rágcsáló gladiátorokat látunk – ez gyakori eset a műfajban –, az sem pontos ábrázolás, mondják a történészek. A gladiátorok ugyanis alig ettek húst, az étrend alapja a bab és az árpa volt, illetve egyéb hüvelyesek és gabonafélék. Ezek jóval több és nagyobb értékű fehérjét tartalmaznak, így nagyobb energiatartalékot képeznek, mint a hús, ráadásul könnyebben és olcsóbban termelhetők.

Magyar szinkronnal is itt a Gladiátor 2 első előzetese!

Némi gond van a két főgonosz, Caracalla és Geta társcsászárok ábrázolásával is. Az egyik történész szerint nem a történelemből ismert uralkodók jelennek meg az előzetes alapján, hanem olyan sztereotip alakok, akiket a filmekben már jól bevezetett gonosz rómaiak, Nero és Caligula figuráiból alkottak meg. Az eredeti Caracalla és Geta a Severus-dinasztia tagjaiként líbiai és szír származásúak voltak, tehát mediterrán külső jegyeket hordoztak, míg a filmben Joseph Quinn és Fred Hechinger által megformált karakterek első pillantásra inkább degenerált brit arisztokratákra hajaznak.

Azt kifejezetten üdvözlendőnek értékelték a történészek, hogy az egyik főszereplő Denzel Washington, így a filmben valószínűleg jelentős lesz a már az első részben is megjelent etnikai diverzitás. Ez növeli a történelmi hitelességet, hiszen a Római Birodalmat számos nép lakta, és képviselőik idővel jelentős politikai-gazdasági szerephez jutottak.

Kiderült, hogy kit fog alakítani Denzel Washington a Gladiátor II-ben

(UIP hírek)


Article Tags: · · · · ·