FILMEZZUNK.HU
15 népszerű film, amiket anime ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

152

10. Az erő krónikája három tinédzser körül forog, akik telekinetikus erőre tesznek szert, amit Akira (1988) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

Akira lélegzetelállító animációja továbbra is az anime rajongók és a mozirajongók kedvence. A film egy földalatti motoros banda vezetőjének életét mutatja be, akinek gyerekkori barátját elrabolja a kormány. A motoros ekkor telekinetikus képességeket fejleszt ki, hogy megmentse legjobb barátját a sorsától.

Az erő krónikája három tinédzser fiú történetét mutatja be, akik telekinetikus erőre tesznek szert, miután egy titokzatos lyukra bukkannak a föld alatt. A film több ponton is tisztelgés Akira előtt, és a rendező, Josh Trank külön említést tesz arra, hogy az anime milyen hatással van a filmjére. Sőt, mindkét projekt a hatalom sötétebb oldalának karaktertanulmányaként létezik, és azt mutatja be, hogy az embert, hogy tudják befolyásolni és manipulálni traumák, bizonytalanságok, a harag, vagy a depresszió.

9. Az Oroszlánkirályt Kimba, a fehér oroszlán (1966) ihlette

15 népszerű film, amiket anime ihletett

Kimba, a fehér oroszlán című animében a kis fehér oroszlánkölyköt mutatja be, aki egy sor kalandon keresztül felnőve király lesz. Hasonlóképpen, az Oroszlánkirály Simbája, egy oroszlánkölyköt mutat be, akit miután nagybátyja apja haláláért okolja, több éves száműzetésbe kényszerül. Simba eközben új, vicces barátokra tesz szert, veszélyes és boldog kalandok várnak rá, és amikor életerős hím oroszlánná érik, elhatározza, hogy visszaszerzi a trónt, és ő lesz az új oroszlánkirály.

A két film közötti hasonlóság olyan jelentős, hogy az Oroszlánkirály megjelenése vitákat kavart a Kimba rajongók körében. Ezt követően a Disney-t egy széleskörű vizsgálatnak vetették alá, amiért eltulajdonította Kimba számos történetét. Végül a Disney nyilvánosan elítélte a rágalmazást, fenntartva, hogy eredeti projektjeik nem alapultak semmilyen korábbi anyagra. Ennek ellenére ezen két entitásnak sok cselekménypontja, karaktere, témája, és még a filmművészete is azonos.

8. A Mátrix minden idők egyik legelismertebb filmje, amit a Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem (1995) ihletett

A Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem egy kiberterrorizmus elleni szervezet tagjának, Motoko Kusanaginak és partnerének történetét meséli el, amint egy megfoghatatlan, és erős hackerre vadásznak. A Mátrix Neo, egy képzett számítógépes hacker körül forog, aki belemerül az emberiség és mechanikus urai közötti háborúba, miután a földalatti lázadók csoportjától megtudja a való igazságot.

Mindkét film nagymértékben támaszkodik a tudatra, és a személyes felébredést körülvevő gondolatokra, hogy közvetítse hiedelmeiket, és szereplőik identitását összetett cyberpunk világukban. Sok közös témájuk van, mint például az élet, kontra halál, a természet és a nevelés, a technológiai függőség, a sors, és a szabad akarat.

7. Fekete hattyú egy szenvedélyes, és megszállott balerina történetét meséli el, amit a Perfect Blue (1997) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Perfect Blue egy híres japán popbálványt, Mima Iwaót mutatja be, aki felhagy szakmájával, hogy színházi karriert kezdjen, nem tudva, hogy ezzel belső zűrzavarba, és káoszba fog süllyedni. A Black Swan egy szenvedélyes, és megszállott balerina történetét meséli el, aki végre esélyt kap A hattyúk tava című produkció főszerepére. Ahogy kialakul a versengés a szerepért, lassan felemészti belső sötétsége.

Sok minden összekapcsolja ezt a két filmet, különösen azért, mert a Fekete hattyú rendezője, Darren Aronofsky megvásárolta a Perfect Blue filmjogait, mielőtt bemutatta filmjét. A Fekete hattyú egyes jelenetei még a Perfect Blue tükörképeként is megjelennek. Az átfogó témák is hibátlanul visszhangzanak a két film között, és mindkettő nagy hangsúlyt fektet az ember sötétségbe zuhanására egy rendkívül versenyképes szakmai területen.

6. A titánok harca részletezi az Olympusért és a Földért folytatott csatát, amit Szent Seiya (1986-1989) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Titánok harca remake-je Perszeusz, egy félisten, és Zeus fia kalandjait mutatja be, aki háborúba indul Hades és csatlóshordái ellen, miközben megpróbálják meghódítani az Olimposzt és a Földet. A Szent Seiya pedig szentek csoportját követi nyomon, akik védik Athénét, és segítenek neki megvédeni a Földet.

Annak ellenére, hogy mindkettő a görög mitológiát érinti, A titánok harcát a Szent Seiya ihlette, aminek tartalma sokkal konkrétabb. Louis Leterrier, A titánok harcának rendezője megerősítette, hogy a páncél, amelyet az istenek viselnek filmjében, közvetlen tisztelgés volt Szent Seiya előtt. Ezenkívül a Warner Bros felkérte a Szent Seiya alkotóját, Masami Kurumadát, hogy segítsen nekik plakátokat készíteni A titánok harca japán kiadásához.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·