FILMEZZUNK.HU
15 népszerű film, amiket anime ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

127

15 népszerű film, amiket anime ihletett

Az anime szerte a világon hihetetlenül népszerű műfaj, de lehet, hogy egyesek nem tudják, hogy kedvenc filmjeikre bizonyos animék igencsak hatással voltak. Mióta elindult a filmezés, újra és újra bebizonyosodott, hogy máig mély hatást gyakorolnak a modern társadalom számos aspektusára. Az ipar a szórakoztatás egyik kiemelkedő erőjévé, valamint a tudás és a kifejezésmód terjesztésének eszközévé vált. A mozi hatása még az olyan nagy teljesítményű technológiák fejlődésében is látható, mint az okostelefonok, 3D nyomtatók, hologramok, önműködő autók, stb. Rengeteg amerikai film készült, amelyek máig hatással vannak világunk kultúráira, számtalan olyan külföldi film van, amelyek kiállták az idő próbáját. Valójában vitatható, hogy az anime-médium jelentős hatással volt az élőszereplős mozikra. Ráadásul ezek a filmek nemcsak a társadalom egészét, hanem kifejezetten az amerikai mozit is inspirálták.

15. A Tűzgyűrű összeköthető a mechával és a Kaijuval, amit a Neon Genesis Evangelion (1995-1996) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Neon Genesis Evangelion egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, amelyet transzdimenzionális démonok uralnak. A sorozat Shinjit, egy fiatal fiút követ nyomon, akit egy kormányhivatal toborzás alatt bíz meg azzal, hogy irányítson egy óriási mech-ruhát, és harcoljon a démonokkal a világ megmentéséért. A Tűzgyűrű egy idősödő géppilóta történetét meséli el, akit felkértek, hogy mentse meg a bolygót a tenger fenekéből előbukkanó Kaiju nevű óriási szörnyektől.

A Tűzgyűrű alkotója, Guillermo Del Toro a Neon Genesis Evangeliont említi meg filmje egyik fő ihletőjeként. Már csak a film elgondolásából is jól látható a hasonlóság. Míg az anime sorozat inkább az egzisztencializmus, a depresszió, és az emberi pszichológia témáira összpontosít, a Tűzgyűrű anime ihletésű erőszakot, és kiválóan megkoreografált akció sorozatot mutat be, hogy rávilágítson apokaliptikus narratívájára.

14. A Transzcendens középpontjában egy ember áll, akinek tudatát gépre töltik fel, amit a Serial Experiments Lain (1998) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Transzcendens – egy MI-tudósról szóló film, aki feltalálja a tudatfeltöltést – soha nem létezhetett volna a Serial Experiments Lain nélkül. Az egyetlen jelentős különbség az, hogy az anime címszereplője eleve soha nem volt ember, hanem egy program, amely képes volt utazni valós és digitális terek között, valamint tudott manipulálni.

Noha a Transzcendens vitathatatlanul újszerű Hollywood számára, a kritikusok panaszkodtak a filmben található cselekménybeli rések miatt. Ez összezavarta a közönséget és a kritikusokat is, mert a film és az anime szinte pontosan ugyanazt a koncepciót és cselekményvonalat tartalmazzák. Talán a Transzcendens című filmet még túl korai volt bemutatni, bár a Serial Experiments Lain már tizenhat évvel a film előtt elkészült.

13. A Van Helsing Bram Stoker Drakuláján alapul, amit a D, a vámpírvadász (1985) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Hideyuki Kikuchi által írt regénysorozat, a D, a vámpírvadász ötvözi a klasszikus vámpír műfajt számos, egymástól független elemmel, beleértve a sci-fit, a morbid horrort, az okkultizmust, a sötét fantáziát és a westernt. A történet akkor kezdődik, amikor a korábbi zsarnoki vámpír faj hatalmának végéhez közeledik, lehetővé téve az emberek számára, hogy elfoglalják a világot.

A névadó vámpírvadász az éberek csoportjába tartozik, akik speciális képességeikről ismertek. Míg a Van Helsing alapvetően Bram Stoker Drakuláján alapul, a rajongók észrevettek hasonlóságokat az egyes történetek főhősei által viselt ruhák között. Mind a Van Helsing, mind a D, a vámpírvadász ugyanazt a baljós hangulatot ábrázolják, ami arra utal, hogy bizonyos kapcsolatnak kellett lennie a narratív anyagok között.

12. Az Eredet modern klasszikussá vált, amit a Paprika (2006) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

Az elmúlt évtizedben az Eredet egy modern klasszikussá vált, amelyet gyakran a valaha készült egyik legeredetibb kasszasikernek tartanak. A történet bemutat egy csapatot, akik az emberek álmaiba való belépésre, és azok manipulálására specializálódtak, hogy ezzel ellopják titkaikat. Ezt a Leonardo DiCaprio által alakított tolvajt arra szerződtették, hogy egy gondolatot kellett elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher fiának, Robert Fischernek tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne vegye észre.

Paprika pedig egy laboratóriumi tudóst követ nyomon, aki egy gép segítségével lép be pszichiátriai betegei álmaiba. Ám veszélybe kerül, amikor valaki ellopja ezt a gépet, és rossz kezekbe kerül. Christopher Nolan, az Eredet rendezője nyíltan dicsérte a Paprikát, és inspirálónak tartotta.

11. A nő egy magányos férfi története, aki beleszeret a mesterséges intelligenciába, amit Chobits (2002) ihletett

15 népszerű film, amiket anime ihletett

A Chobits egy fiú történetét követi nyomon, aki belebotlik egy hibásan működő személyi számítógépbe, amelyet egy emberlány mechanikus keretébe helyeztek. Miután beleszeretett ebbe a gépbe, rájön, hogy képes lehet a szabad akaratra. A nő egy magányos, érzékeny író történetét mutatja be, aki akaratlanul is romantikus kapcsolatba kerül egy női AI-al.

Ez a két film koncepciójukat és témájukat tekintve közel azonos, mivel mindkettő a szerelem, a kapcsolatok, az érzelmi és szexuális vágyak, a társadalmi normák, valamint a mesterséges intelligenciával való romantikus kapcsolat körül forog. A sok hasonlóság ellenére mindkét film drasztikusan különbözik megjelenési és esztétikai szempontból. Ennek ellenére összességében elég nyilvánvaló, hogy Chobits milyen hatással volt A nő ötleteire és cselekedeteire.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·