FILMEZZUNK.HU
4 ok, amiért nem állná meg a helyét ma már a Jóbarátok (és 5 ok, amiért még mindig imádjuk)

4 ok, amiért nem állná meg a helyét ma már a Jóbarátok (és 5 ok, amiért még mindig imádjuk)

1168

4 ok, amiért nem állná meg a helyét ma már a Jóbarátok (és 5 ok, amiért még mindig imádjuk)

Nehéz elhinni, de Rachelről, Rossról, és a többiekről szóló sitcom idén lesz 30 éves. Az első évadban Rachel sokkal fiatalabb volt, mint most, ez azonban nem akadályozza meg a rajongókat abban, hogy újra és újra megnézzék kedvenc évadaikat és epizódjaikat. Viszont, ha ma egy modern világszemléletű néző most látná először a Jóbarátokat, biztosan lenne kivetnivalója a műsorral kapcsolatban.

1. A szereplők kapcsolata mérgező

Egyszer már írtunk róla, hogy Rachel és Ross kapcsolata korántsem volt tökéletes. Ross egyszerűen megmérgezte Rachel életét azzal, hogy féltékeny volt rá, és megpróbálta irányítani, továbbá nem vette komolyan Rachel karrierjét. Ezenkívül komoly dühkezelési problémái vannak. Gyakran, amikor meg kell oldania egy problémát, egyszerűen kitör, vagy ököllel csapkod. De Rachel sem jobb nála. Nyilvánvaló, hogy Ross idegesíti őt, de továbbra is randevúzik vele, sőt még az álmait is feladja érte. Összességében a páros megérdemli egymást.

„Ross irányító és manipulatív. De a legrosszabb az volt, amikor Rachel munkát kapott Párizsban, és Ross megpróbálta megakadályozni új állását, hogy Rachel ne menjen a repülőtérre, mert Ross szerint ő fontosabb kell, hogy legyen, mint Rachel új munkája. Rachel pedig feladja érte párizsi munkáját. Annyira kiábrándító.” írta egy kommentelő

2. Kövér megszégyenítés

A Jóbarátok egyik központi témája volt Monica túlsúlyának kigúnyolása. Középiskolás korában ugyanis kövér volt, és erre rendszeresen emlékeztették is, mintha ez valami szégyenletes dolog lett volna. Monica pedig szégyellte magát emiatt még a legközelebbi barátai előtt is. Például akkor, amikor megnézett egy videót a múltjából, Joey pedig felkiált: „Valami megette Monicat.”, vagy amikor Ross így beszél a gyerekkoráról: „Monicával nőttem fel. Ha nem etted meg gyorsan a kajádat, más ette meg.”

A „kövér Monicát” eleinte boldognak látjuk. Magabiztosnak és elégedettnek tűnik a Hálaadás epizódban. De aztán beleszeret Chandlerbe, aki „Ross kövér húgának” nevezi, és akkor vesszük észre először, hogy szégyelli magát. Mintha Monica története azt sugallná: „A kövér embereket nem lehet szeretni, de ha lefogy, máris szerethető lesz”.

„Ez volt a 90-es évek, amikor a modellek mind csupa csont és bőr voltak. Ezt az ideált pedig nagyon kiemelték a sorozatban.” – írta egy hozzászóló, egy másik pedig: „Ez olyan volt, mint amikor Renée Zellweger 125 fontra hízott a Bridget Jones naplója miatt.”

3. Szexista megjegyzések

A szériában sok olyan poén van, ami a nőket és a nőiességet gúnyolja. Egyes epizódok közvetlenül azt sugallják, hogy szégyen nőnek lenni. Például amikor a barátok úgy gondolják, hogy Joey táskája egy női táskára hasonlít, vagy Ross rosszallása, amikor fia, Ben egy Barbie babával játszik.

„Túl sok vicc van azzal kapcsolatban, hogy a férfiak nem érzik magukat férfinak olyankor, ha például rózsaszín inget viselnek.”

4. Tárgyiasítás

Ez igaz a női és a férfi karakterekre is. Emlékszel, amikor Rachel felvesz egy jóképű asszisztenst, csak azért, mert tetszik neki, és szeretne közelebbi kapcsolatba lépni vele? Joey pedig úgy gyűjti a nőket, mint a sporttrófeákat, és csak az esetleges intimitás szempontjából értékeli őket.

5. Ez az, amiért a mi generációnk szereti a Jóbarátokat: a menő szereplőgárda

A sorozat szereplőgárdáját a kritikusok sokszor kedvezően értékelték. Miután a Jóbarátok megjelent a televízióban, a bulvárlapok azt írták, hogy a szereplők erősnek és viccesnek tűntek. A rajongók dicsérték Rosst, Rachelt és a csapat összes tagját.

„Mind a 6 karakter végig hozza a maga egyedi varázsát és humorát a show-ban, és tudod, hogy mindegyik színész a saját szerepére termett, és senki más nem játszhatná el helyettük.” – írta egy kommentelő. „A legnagyobb ok, amiért még mindig szeretem Rosst, annak ellenére, hogy időnként szörnyen viselkedik, hogy Schwimmer annyira vicces.” – mondta egy másik hozzászóló, de ilyen komment is érkezett: „Lisa Kudrow Phoebe szerepében nagyon vidám, ami beszédmódjában és a testbeszédében is érezhető.”

6. A barátság minden próbát kiáll

A sorozatban nem a szerelem a legfontosabb, hanem a barátság, ami a veszekedések és a problémák ellenére sem múlik el. Ez a barátság pedig nemcsak a szereplők, hanem az őket alakító színészek között is létrejött a való életben. A műsor kezdete után évtizedek óta tartják a kapcsolatot, együtt dolgoznak, és támogatják egymást.

És természetesen a szereplők barátai lettek maguk a rajongók is, akik végig nyomon követték a szériát. Amikor Matthew Perry, a Chandlert alakító színész 2023-ban elhunyt, sok rajongó meglátogatta a lakást, ahol a Jóbarátok című sorozatot forgatták, emlékajándékokat és cetliket otthagyva, amelyen ez állt: „Ahol mindannyian elvesztettünk egy barátot”.

„8. osztályos koromban néztem a Jóbarátokat. Azt hiszem, ez volt az első felnőtt tévéműsor, amit valaha néztem. Ez még jóval azelőtt az időszak előtt volt, hogy letölthettük volna az online részeket. Tehát a jó öreg kábelre kellett hagyatkoznunk.” „Amúgy a 6-7 fős csoport, amiben voltam, legalább hárman szerettük a Jóbarátokat. A többiek viszont nagyon nem csípték a sorozatot, és sokszor ugrattak is minket emiatt.”

7. Sziporkázó humor

Nehéz vitatkozni azzal a ténnyel, hogy a sorozat poénjai nagyon viccesek voltak, és máig használják őket idézetként és mémként. Emlékszel arra, hogy „Joey nem osztja meg az ételt”, vagy a „Te vagy az én homárom?”. Emellett az első néhány évadban a szereplők többnyire otthon ültek, vagy a kávézókban beszélgettek. Nem olyan egyszerű viccessé tenni egy jelenetet, ahol nem történik semmi. De a Jóbarátok írói zseniális munkát végeztek.

„Minden beszélgetésük természetesen folyik. Nehéz lehetett megvalósítani, hogy 6 embert egymás után mutassanak be úgy, hogy minden helyzetben legyen egy jó poénjuk.” – írta egy kommentelő

8. Elképesztő hatás a kultúrára

Rachel frizurái az epizód megjelenése után azonnal népszerűvé váltak a nők körében. Courteney Cox elég feszült volt amiatt, hogy az ő frizurája viszont korántsem volt annyira kelendő. Rachel divatstílusát pedig még a mai napig is utánozzák. Nemrég Taylor Swift énekesnő Rachelnek öltözve sétált az utcán.

De a Jóbarátok nemcsak a divatban hagyott nyomot. Sok helyzetkomikum, amely a múltban megjelent, a műsor ihlette. Az „akció” csak néhány fontosabb helyszínen zajlott, dinamikus díszletek, és gyönyörű kilátások nélkül. Az Agymenők-ben például többnyire Leonard és Sheldon lakásában, és egy képregényboltban zajlottak az események. A sorozat készítői a Jóbarátokhoz hasonlóan a karakterekre, és a humorra koncentráltak, ami tökéletesen be is vált.

9. Az előadásmód nagyon hangulatos volt

Ismered a komfortétel fogalmát? Egyszerű ételek ezek, melyek meleg érzéseket ébresztenek bennünk, olyanokat, amelyek gyerekkorunkra emlékeztetnek, vagy éppen megnyugtatnak. Mint a csirkeleves, ha betegek voltunk. A Jóbarátok ezt a fajta kényelemérzetet adta a tévéműsorok világában, és ezért szeretjük őket újra és újra megnézni. Minden epizód kellemes nosztalgiába repít bennünket, és a már százszor hallott poénok még mindig mosolyt csalnak az arcunkra.

„A Jóbarátok már egy régi műsor, és a széria szereplőivel idősödtem én is. Néha inkább nem is gondolok arra, hogy hány éves a műsor (és jómagam), és csak jó szórakozást kívánok a nézéséhez, én pedig úgy teszek, mintha még mindig ugyanolyan fiatal és könnyed lennék, mint régen Joey és Chandler, és én még mindig a fotelben ülök a tévé előtt, és várnám az újabb epizódokat, hogy soha ne legyen vége.” – nehéz ezzel vitatkozni. „8 éves koromban kezdtem el nézni a Jóbarátokat. Ez nálam örökzöld, tinédzserkoromban, a húszas éveimben, és most a harmincas éveimben is szeretem a műsort. Ráadásul nagyon nosztalgikus. Nekünk, régi rajongóknak nagyon sok emléket idéz fel, az újabb rajongók pedig biztosan értékelni fogják, hisz ez egy remek sorozat.” – fűzte hozzá egy másik kommentelő

//Cornelius//

A 38 éves Corey Haim nincstelenül halt meg: a korai sikerek után ment teljesen tönkre

(Via Brightside.com)


Article Tags: · · · · · · · ·