FILMEZZUNK.HU
15 film jelmezrészletei, melyek titokban fontos üzeneteket rejtenek

15 film jelmezrészletei, melyek titokban fontos üzeneteket rejtenek

235

15 film jelmezrészletei, melyek titokban fontos üzeneteket rejtenek

A filmekben a szereplők öltözéke gyakran néma történetmesélőként szolgál, de valójában többet árulnak el, mint gondolnánk. A jelmeztervezők a legapróbb részletekig kidolgozzák a jelmezeket, amelyek egyfajta réteget adnak a történethez, így betekintést engednek abba, hogy kik is valójában az adott karakterek.

1. Az Addams család

Ruth Myers jelmeztervezőnek az volt az elképzelése, hogy Az Addams család arisztokratikus eleganciát sugározzon a nézők felé. Ennek elérése érdekében a családi matriarcha betartotta a napi háromszori öltözet rutinját. Reggel egy egyszerű ruhát hordtak a szereplők, napközben valami egzotikusabbra váltottak, estére pedig a legextravagánsabb öltözékben töltötték mindennapjaikat. Ahogy leszállt az éj, csipkével és fekete ékszerekkel díszítették magukat, megtestesítve a család kifinomult stílusát.

2. Titanic

A jelmeztervezőnek, Deborah Lynn Scottnak sajátos elképzelései voltak a főszereplő ruháinak színeiről, hogy ezáltal többet árulhasson el Rose személyiségéről, aki lényegében egy erős és határozott nő volt. A merész piros ruha fekete csipkével díszítve a társadalmi normák keretein belüli ellenálló képességét szimbolizálta. Érdekes módon Rose a film elején és végén ugyanazt a ruhát viselte, igaz, különböző színekben, először fekete, majd fehér színekben tündökölve. Míg a megjelenés változatlan maradt, az, amit Jackkel való első találkozáskor viselt, majd a film végén lévő ruha színbéli eltérése azt szimbolizálta, hogy szerelmük előtt nincsenek akadályok.

3. Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

A Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényben a Fehér Boszorkány hatalmának hanyatlását leginkább az egyre csökkenő jégcsap koronája szimbolizálja. Ahogy kezd gyengülni a hatalma, a korona fokozatosan olvad el rajta, így mivel annak mérete egyre csökken, azzal együtt tekintélye is egyre inkább hanyatlásnak indul.

4. Aladdin

A legújabb filmfeldolgozásban Jázmin hercegnő ruhatára színesen tükrözi karakterét. Jellegzetes, élénk türkiz együttesét bonyolult gyöngyfűzéssel díszítették, mely továbbra is ikonikus maradt. Fátylán feltűnő páva minták díszelegnek, amely a szabadság és a függetlenség utáni vágyának metaforája, hasonlít a királyi kertben „raboskodó” pávához. Jázmin hercegnő öltözéke megkülönbözteti őt a többi karaktertől, különösen az élénk rózsaszín ruhája, amellyel dél-ázsiai öröksége előtt tiszteleg.

A számos új ruha bemutatásának ellenére a jelmeztervező, Michael Wilkinson gondoskodott arról, hogy Jázmin hercegnő klasszikus türkiz megjelenése mindenképpen megmaradjon, mivel a közönség ezt a színt társítja szeretett karakteréhez.

5. Büszkeség és balítélet

Az olyan történelmi dráma, mint a Büszkeség és balítélet gyakran finom részletekre támaszkodik a társadalmi korlátok miatt, amelyek gátolják a szerelem, vagy a szenvedély nyílt kinyilvánítását ebben az időszakban. Jacquelina Durran jelmeztervező zseniálisan örökíti meg Mr. Darcy megjelenését azáltal, hogy több fajta ruhában jelenik meg a film során. Ez a finom vizuális jelzés szimbolizálja Mr. Darcy karakterének fejlődését a merevségből az alkalmazkodóképesség felé vezető úton azáltal, hogy lett egyre nyitottabb és alázatosabb, amivel a különböző ruhaviseletek mindezt remekül tükrözik.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·