FILMEZZUNK.HU
30 meglepő tény a Rex felügyelő című sorozatról, amely 30 évvel ezelőtt elnyerte a szívünket

30 meglepő tény a Rex felügyelő című sorozatról, amely 30 évvel ezelőtt elnyerte a szívünket

827

30 meglepő tény a Rex felügyelő című sorozatról, amely 30 évvel ezelőtt elnyerte a szívünket

1994-ben jelent meg a Rex felügyelő című sorozat első évada, amely azonnal nagy népszerűségnek örvendett. A közönség lélegzetvisszafojtva figyelte a rendőr és kutyája kalandjait. Sírtak a meghatottságtól, amikor a hősök veszélyes helyzetekben egymás segítségére siettek, és nevettek, amikor nem tudtak megosztozni egy hot-dogon. Kedvenc tévéműsorunk 30 éves lett, ezért úgy döntöttünk, elárulunk néhány érdekességet róla.

1) Az ötlet, hogy egy okos kutya főszereplésével nyomozós sorozatot készítsenek, az osztrák filmesek, Peter Hajek és Peter Moser nevéhez fűződik. Hajek megosztotta: „Nagyon szeretem az állatokat. És klassz volt egy kutyával dolgozni, és sokat tanulni ezekről az állatokról, csak úgy, hogy figyeltem őt”.

2) Azt is hozzátette: „Őszinte leszek: jobban élveztem egy kutyáról szóló forgatókönyvet írni, mint egy emberről szólót. És bárki, aki azt mondja, hogy a hírnévre vágytam, az hazudik. Csak azt csináltam, ami a szenvedélyem volt.”

3) Így lett a kutya partnere Tobias Moretti, az osztrák-olasz származású színész, aki Richard Moser felügyelő szerepét kapta. Ez a karakter egyébként nem véletlenül a sorozat egyik alkotójának a névadója: Peter Moserről nevezték el.

4) Rex szerepére 40 német juhászkutyát teszteltek, míg végül a csodálatos nevű Santo vom Haus Zieglmayer kutyát választották ki. Gazdája a német kutyatenyésztő, Helmut Brossmann volt. Rex dublőre pedig a saját testvére volt.

30 meglepő tény a Rex felügyelő című sorozatról, amely 30 évvel ezelőtt elnyerte a szívünket

5) Ám hiába találták meg a sztárfigurát, a kutyának még időre volt szüksége ahhoz, hogy megfelelően kiképezzék. A kiképzés pedig 5 hónapig tartott. Herr Santo vom Haus Zieglmayer szorgalmasan edzett, akár napi 4 órát is. Angol és német nyelven is megtanították neki a parancsokat.

6) Santo kiképzője Teresa Ann Miller volt, Karl Miller hollywoodi kiképző lánya, aki többek között a Beethoven és Cujo című filmek kutyáit is kiképezte.

7) Teresa ezt mondta a Rex felügyelővel végzett munkájáról: „A legérdekesebb dolog számomra a kihívás volt. Sok olyan dolog van, amire a kutya képes a sorozatban, amire nekem magamnak még soha nem volt lehetőségem. Próbáltam úgy kiképezni a kutyát, hogy élvezze a folyamatot. Amint megértette, hogy mit követeltem tőle, befejeztem a foglalkozást, hogy pozitív élmény legyen. Nem akartam, hogy megunja a foglalkozásainkat, és ne tekintse azokat többé szórakoztató játéknak”.

8) Valószínűleg mindenki emlékszik a sorozat nyitójelenetére, ahol Rex látványosan betör egy ablakot. Természetesen a forgatás során nem használtak valódi üveget, hogy a kutyának ne essen baja. De igazán érdekes, hogy a tréner hogyan tanította meg neki ezt a trükköt.

9) Teresa először arra vette rá Rexet, hogy ugorjon át egy üres fakereten. A keretet aztán fokozatosan lefedték egy műanyag lappal, amelynek a közepén egy lyuk volt. Ez segített Rexnek átugrani, miközben hozzászokott a hátára nehezedő bizonyos nyomáshoz. Rex addig ismételte az ugrást, amíg a keret közepén lévő lyuk olyan kicsi nem lett, hogy a műanyag lap elszakadt. Végül „cukros” üveg váltotta fel a műanyag lapot, így a valódi üveg hatását keltve.

10) A sorozat első évada 1994-ben jelent meg, és azonnal meghódította a közönség szívét. Csak Németországban mintegy 10 millióan nézték a műsort. És bár a legtöbb szereplő osztrák dialektust beszélt, számos ország megvásárolta a sorozat sugárzási jogait és lefordította azt.

30 meglepő tény a Rex felügyelő című sorozatról, amely 30 évvel ezelőtt elnyerte a szívünket

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · ·