FILMEZZUNK.HU
Tudtad? Olyan ok miatt perelték be a Die Hard 2. részét, amire még sosem volt példa

Tudtad? Olyan ok miatt perelték be a Die Hard 2. részét, amire még sosem volt példa

1018

Tudtad? Olyan ok miatt perelték be a Die Hard 2. részét, amire még sosem volt példa

Óriásit változott a hollywoodi üzletpolitika az elmúlt évtizedekben, ma már teljesen megszokott, hogy nagy márkák termékei tűnjenek fel a filmekben, de az 1990-es évek elején még nagyon más volt a helyzet. És nem feltétlenül azért, mert sokkal ritkábbak voltak, helyette azonban lényegesen direktebbek. De miért mondjuk ezt egy Még drágább az életedről szóló cikk elején? Jó okunk van rá, mondjuk is a részleteket.

Tudtad? Olyan ok miatt perelték be a Die Hard 2. részét, amire még sosem volt példa

A Die Hard sikere után a 20th Century Fox nem várt sokáig, hogy belevágjon a folytatásba, melyet még nagyobbnak és még látványosabbnak szeretett volna látni. Ehhez azonban pénzre, nagyon sok pénzre volt szükség. A produkció költségvetése hozzávetőlegesen 75 millió dollárt volt, ami abban az időben csillagászati összegnek számított, és egyáltalán nem volt biztos, hogy egy ekkora befektetés megtérül majd egyáltalán. A bevételeket látva végül megnyugodhatott a stúdió, ugyanis a Bruce Willis, Colm Meaney és, John Leguizamo főszereplésével bemutatott a Die Hard 2 – Még drágább az életed 240 milliót hozott a konyhára.

Mindenesetre a Fox a forgatás előtt minden fillért megragadott, így kötöttek szerződést a Black & Deckerrel, melynek értelmében a cég 20 ezer dollárt fizetett azért, hogy az akkus fúrógépük, a Univolt megjelenjen a filmben. A dolog eddig rendben is lett volna, csakhogy a szóban forgó jelenet végül a vágóasztalon végezte, ami csúnya pereskedésbe torkollt. A cég 150 ezer dollárt követel a stúdiótól, ugyanis ők a maguk részéről már beharangozták a terméket, feltöltötték a boltok polcait az új fúró, és úgy vélték, hogy az eset miatt elvesztették a hitelüket a vásárlók szemében, amiért kártérítést követeltek.

A történet csavarja, hogy, mint utólag kiderült, a cég sosem adta oda a 20 ezer dollárt a Foxnak a termékmegjelenítésért, ami nem könnyítette meg a dolgukat az érvelésben. Azon kívül, hogy a szituáció egyszerre vicces és abszurd, érdemes megjegyezni, hogy ez Hollywood történetének első olyan esete, melyben termékelhelyezés kapcsán indult jogi vita. A stúdió és a Black & Decker végül peren kívül egyezett meg, így az ügy végül nem került bíróságra. A cég megkapta a pénzét, a Die Hard 2 kasszasiker lett, a Univolt fúró pedig a történelem homályába veszett. Hívhatjuk ezt a történet méltó lezárásának.

Gyermekkorunk 7 legkedvesebb filmje, amit sosem tudunk megunni

(Via mafab.hu)


Article Tags: · · ·